Frokost omtales ofte som dagens viktigste måltid, og det er på mange måter riktig. Men, ifølge Jessie Inchauspé, forfatter av "Glukoserevolusjonen", inntar de aller fleste av oss feil type næring til frokost.
Gjelder det deg også?
Unngå store og raske blodsukkertopper
De aller fleste av oss spiser sukker og raske karbohydrater til frokost, ofte i form av brød, frokostblandinger, havregryn, juice, smoothies, granola, syltetøy og honning.
Sukker gir jo tross alt energi og det er derfor lurt å starte dagen med sukkerinnholdig mat for å få en kickstart på dagen, eller?
Problemet er at vi har et ekstremt lavt blodsukker etter natten, og ved å starte dagen med sukker fører dette til en kraftig økning i blodsukkeret vårt.
Dette etterfølges av et raskt fall, som igjen fører til tretthet, sult og søtsug. Vi har vel alle kjent på den klassiske lunsj duppen?
Over tid kan dette mønsteret også øke risikoen for helseproblemer som insulinresistens (som fører til diabetes), betennelser og andre metabolske sykdommer.
Jessie Inchauspé peker på at stabilisering av blodsukkeret fra morgenen av er en viktig strategi for å beskytte hjernen og kroppen.
Så, hva bør vi spise til frokost?
En god frokost bør inneholde en balanse av proteiner, sunne fettstoffer og fiber. Hvorfor? Fordi det gir minimalt med utslag på blodsukkeret og holder deg mett lenge. I tillegg hjelper det på søtsuget. Ved å innta dette først, sørger du også for at blodsukkerøkningene ved inntak av karbohydrater senere på dagen (f.eks til lunsj) ikke blir så høye.
Her er noen eksempler på gode frokoster fra Jessie Inchauspe´s bok:
- Omelett med grønnsaker: Prøv en omelett laget med egg, fetaost og tomater.
- Gresk yoghurt med nøtter: En enkel og mettende kombinasjon.
- Uprossesert kjøtt med avokado, ost og tomater.
- Restemåltid fra middagen: Grønnsaker som grønne bønner eller blomkål kombinert med egg gir en næringsrik start på dagen.
- Fullkornsbrød med tahini og grønnsaker: En sunn variant av brødskiven.
Du kan også inkludere frukt i frokosten, men spis det helst etter hovedmåltidet for å minimere blodsukkertoppen.
Finn ut hvilke matvarer som gir deg størst utslag
Vi er alle forskjellige, og hvilke matvarer som fører til høye blodsukkerøkninger kan variere for hver enkelt. Du kan eksempelvis reagere kraftig på ris, mens din bedre halvdel ikke reagerer i det hele tatt.
For de som er nysgjerrige på hvordan ulike matvarer påvirker kroppen, kan en glukosemåler være et nyttig verktøy. Denne lar deg måle blodsukkeret kontinuerlig i 14 dager, og har en app der man kan registrere måltid, trening og andre aktiviteter.
På denne måten kan du identifisere hvilke matvarer og aktiviteter som gir deg størst utslag, og tillater deg å gjøre veloverveide endringer for din kropp.
Du kan også prøve det velkjente blodsukkertrikset med eplecidereddik:
Liten endring, store utslag
Å velge en frokost som er rik på proteiner, fett og fiber, kan alene gjøre mye for å forbedre din langsiktige helse og livskvalitet. Forsøk i 7 dager og kjenn på effektene!
Kilder:
Jessie Inchauspé - Glukoserevolusjonen