Drikkevannet vårt er blant verdens reneste, eller?
Ny forskning og flere hendelser de siste årene viser at vannkvaliteten vår ikke er så bra som vi liker å tro. Fra dårlige rørsystemer som ligger parallelt med kloakkrør, til mikroplast, bakterielle utbrudd og kjemiske forurensninger.
Disse usynlige truslene kan over tid påvirke helsen din, uten at du merker det.
Bakterieutbrudd i norsk drikkevann
Et av de mest alarmerende tilfellene skjedde på Askøy i Bergen 2019, da over 2000 mennesker ble syke etter å ha drukket forurenset vann.
En bakterie kalt campylobacter, ofte assosiert med mageinfeksjoner, ble funnet i vannforsyningen. Av disse ble 76 innlagt på sykehus. Et 1 år gammelt barn og en 72 år gammel kvinne døde.
Hva skjuler seg i drikkevannet vårt?
Selv om norsk drikkevann regnes som trygt, finnes det utfordringer som ofte overses:
-
Mikroplast og nanoplast: Mikroplast er oppdaget i både flaskevann og springvann over hele verden. Selv om nivåene i Norge er lavere enn i mange andre land, er det ingen garanti for at vi er helt beskyttet. Plastforurensning fra naturen finner veien til vannkilder og kan også komme fra eldre rør og infrastrukturer.
-
Kjemiske forurensninger: Rester av tungmetaller, medisiner og andre kjemiske stoffer kan finnes i vannet. Selv små mengder kan akkumulere i kroppen over tid og potensielt forårsake helseproblemer som hormonforstyrrelser og svekket immunforsvar.
-
Klimautfordringer: Mer ekstremvær, som flom og tørke, fører til større risiko for forurensning av vannkilder. Flomvann kan bringe med seg bakterier og kjemikalier, mens tørke kan føre til økt konsentrasjon av skadelige stoffer i vannet.
- Næringsfattig vann: Vannet i Norge gjennomgår omfattende renseprosesser med kjemikalier som klor og fluor, som også fjerner de naturlige mineralene i vannet som det er viktig at vi får i oss. I tillegg kan det være rester av disse kjemikaliene i vannet.
Norge har blant Europas eldste vannrør
Tall fra SSB viser at norske vannrør har en snittalder på rundt 33 år, og er blant de eldste vannrørene i Europa. Og i storbyene finner man mye verre tilfeller.
I Oslo strømmer for eksempel drikkevann i 78 kilometer gjennom rør som ble bygget før 1910.
At vannkilden er bra, er altså ikke ensbetydende med at vannet som kommer ut av springen din er av god kvalitet. Vannet skal fraktes mange kilometer i rør under bakken, og dersom kvaliteten på rørene ikke er bra, kan vannet ta med seg mange bakterier og kjemikalier på veien dit.
Ledningsnettet for drikkevann er det store svake punktet til norske vannverk, og hele 1/3 av alt produsert vann forsvinner før det i det hele tatt når ut til forbrukerne.
Fordi drikkevannsledningene ofte ligger i samme grøft som kloakkledningen, er det også stor fare for forurensning ved ledningsbrudd eller reparasjoner.

Hvordan kan vannkvaliteten påvirke helsen vår?
Forskning viser at langvarig eksponering for forurensninger i vann kan ha alvorlige konsekvenser:
- Nanoplast kan trenge inn i cellene våre og transportere skadelige kjemikalier til vitale organer.
- Tungmetaller og kjemikalier kan påvirke utviklingen hos barn og øke risikoen for kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer.
- Bakterier og mikrober kan forårsake akutte mageinfeksjoner, noe som er spesielt farlig for små barn og eldre.
Løsning - eget vannfilter hjemme
Et vannfilter med avansert teknologi, kan beskytte deg mot mikro- og nanoplast, bakterier, tungmetaller og andre forurensninger. Hvorfor det kan være en viktig investering:
- Renere og tryggere vann: Vannfilteret fjerner partikler og bakterier som kan påvirke helsen din.
- Bedre smak og lukt: Filtrert vann smaker friskere og har ingen bismak av klor eller metall.
- Miljøvennlig alternativ: Ved å filtrere springvann reduserer du behovet for plastflasker og bidrar til å beskytte miljøet.
- Næringsrikt vann: Moderne vannfiltersystem renser vannet, men bevarer samtidig de viktigste mineralene som er essensielle for kroppen, som f.eks kalsium, magnesium, natrium og kalium.
Selv om Norge har høy standard på vannforsyning, er det altså mange faktorer som kan påvirke vannkvaliteten. Et vannfilter er en enkel og effektiv løsning for å beskytte deg selv og familien din mot usynlige trusler.
Kilder:
-
Utbrudd av Campylobacter i Askøy kommune, 2019
Rapporten beskriver utbruddet som rammet over 2000 mennesker, og viser hvordan vannforurensning kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser.
Kilde: Rapport fra Folkehelseinstituttet og Mattilsynet. -
Rapporter fra Norsk Vann
- Mikroforurensninger i avløpsvann (Rapport 284/2024): Viser hvordan kjemiske forurensninger som tungmetaller og medisiner kan påvirke vannkvaliteten.
-
Tilstand og tiltak for vann- og avløpssektoren i Norge: Fremhever utfordringer som lekkasje og risiko for inntrenging av forurenset vann.
Kilder: Norsk Vann rapporter.
-
WHO-standarder og rapporter om vannkvalitet
Verdens helseorganisasjon fremhever farene ved langvarig eksponering for mikroplast og tungmetaller, og viktigheten av sikre vannforsyninger.
Kilde: WHO Guidelines for Drinking Water Quality. -
Klimatilpasning og ekstremvær
Klimaendringer øker risikoen for forurensning av vannkilder gjennom flom og tørkeperioder.
Kilde: Rapport fra Norsk Vann om klimatilpasningstiltak i kommunale planer. -
Forskning på mikro- og nanoplast i drikkevann
Studier viser hvordan nanoplast kan trenge inn i celler og spre skadelige kjemikalier i kroppen.
Kilde: Internasjonale studier sitert i CNN-artikkelen "Bottled water packed with nanoplastics, study finds". -
Bok: "Water and Its Role for Human Health"
Gir innsikt i vannets betydning for helse, inkludert risikoen ved forurensninger.
Kilde: Liubov Ben-Nun, Ben-Gurion University of the Negev. -
"For 114 år siden ble Norge selvstendig. Fortsatt drikker nordmenn vann i rør fra den gang kongen var svensk"
Denne artikkelen fra Aftenposten belyser hvordan mange norske vannledninger fortsatt er fra tidlig 1900-tallet, noe som kan bidra til forurensningsproblemer og dårligere vannkvalitet.
Kilde: Aftenposten, 2019. -
Statistisk sentralbyrå (SSB)
SSB gir statistikk og analyser om blant annet vannforbruk og tilstand på vann- og avløpsnettet i Norge. Dette er en viktig kilde for å forstå hvordan lekkasjegrader og vedlikehold påvirker vannkvaliteten.
Kilde: SSB – Statistisk sentralbyrå.